Titel: ("Knut-Pelle:1).

Meddelare: Anders Nenzèn  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Nedersjö

Det var en här i byn, som de kallade Knut-Pelle. Han hade väl med själva den gröne att göra, men jag minnes icke honom själv utan bara gumman hans. Han var en riktig trollkarl. På vintern gick körvägen efter sjön, och det är långt som en otäcka. Så en söndag, då Pelle skulle gå hem från kyrkan, träffade han en kamrat härifrån byn. Han skulle också gå hem. "Det blir bra besvärlig att gå den här långa sjön. Det är nog bäst, att vi lejer skjuts," tyckte Pelle. Den andre var icke livad här för, ty det kostade pengar, och sådana var det smått om på den tiden. "Å, mente Pelle, "du kan råka på få åka biligt." Tog han så av sig kapprocken, bredde ut den på snön och sade till den andre att stiga jämte sig på rocken och hålla sig alldeles tyst. Han gjorde så, och i detsamma hördes det som det kom en virvelvind östifrån Jensettberget, och så bar det iväg för dem genom luften, och de visste inte ordet av, förrän de var på Lassbacken här i byn. Pelle tog på sig kappan och gick hem, som om ingenting hänt.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trollkunniga I.