Uppteckning nummer NM-TKU2183_3

Upptecknare: Helmer Granbom
Meddelare: Agronom Grels Eriksson

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: by Haverö

Jon Grelssons läkarebegåvning var troligen ett släktminne, som legat latent i släkten sedan århundraden tillbaka. Man frestas dra den slutsatsen därav, att Jon Grelsson även hade en syster, som vid broderns sida utövade "läkarepraktik" isynnerhet på den kvinnliga sidan. Hon var känd i bygden som "mor Kare i Vassnäs". Hon åtnjöt stort förtroende i bygden och rådfrågades ofta av sina medsystrar, när sjukdom och ohälsa inträffade. Vid ett tillfälle hade en grannkvinna fått ont i bröstet och frågat Mor Kare vad hon trodde om sitt onda och fått svaret att det vara "Sot" eller bröstsjuka och att det var rådligast, att så fort som möjligt söka läkare, som kunde bota inre sjukdomar.

Den sjuka tog rådet för gott och reste till Sundsvall och konsulterade överläkaren på Sundsvalls lasarett doktor Kristianin för att få bekräftelse på vad det onda bestod av och vilken behandling hon skulle behöva för att bli återställd. Men Doktor Kristianin kunde efter norggrann undersökning endast konstattera, att han inte såg något fel på den tillsynes friska gumma.

Men vad läkaren svarade när gumman genmälde: Hä va no fali köns dä, för si dä va en tjerinh (kärring) där hemme som kunde si att je hade bröstsvi, (bröstsveda) förmäler inte historien.

Nordiska museet. Frågelista. Sp. 214. Lekmän som läkare.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU2183