Uppteckning nummer NM-TKU2183_1

Titel: Sålunda fick han en gång bud …………….

Upptecknare: Helmer Granbom
Meddelare: Agronom Grels Eriksson

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ensillre

Sålunda fick han en gång bud från Bollnäs, 25 mil från hemmet där en ung kvinna eller flicka, inte kunde stödja på sitt ena ben därför, att det gjorde så förskräckligt ont, när hon skulle gå. När Jon Grelsson kom fram till flickans hem och utfrågat henne på vad sätt hon fått sitt onda ben, frågade han om de händelsevis hade tillgång till en - kortlek och fick ett jakande svar, tog han så många av korten, att det räckte flera varv om benet och band om med en lämplig binda. Sedan han lagt sitt förband enligt sin egen speciella metod, befallde han flicka att stiga upp och gå och flickan kunde både stå på båda benen och gå.

Nordiska museet. Frågelista. Lekmän som läkare.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU2183