Uppteckning nummer NM-SHA01638

Titel: Notnäset sticker ut i Hullsjön, Hästnäset……………….

Meddelare: Magnus Fanden  År: 1910

Socken/stad: Stöde

Notnäset sticker ut I Hullsjön, Hästnäset i Leringen, och Lokåsen är ett fäboställe, som hör till Ede by i Stöde. Dessa namn sägas ha uppkommit genom följande händelse:

Det var i början av 1600-talet. Kärvsta bymän ansåg, att Hullsjön hörde dem till. En vinter for därför dit för att draga isnot. Då fick de se att det rökte på norra sidan sjön. De for dit och pöffade på en smedja, som en finne rådde om. Denne kallas i gamla handlingar Bengt Larsson smed. Han beredde själv sitt järn ur myrmalm och var förste nybyggaren i Stor Hulsjön. Kärfstaborna ville, att han strax skulle draga sin färde, men han upplyste dem, att han hade kungabrev på att få sitta där. En av Kärfstaborna kastade då yxan emot honom men träffade ej. Bengt tog glödande slagg ur ässjan och kastade på dem, och då måste de ge sig iväg. Men Bengt var som alla finnar trollkarl och hade satt iväg med deras tillhöringheter. Noten fann de igen i en talltopp på Notnäset. Hästen var på Hästnäset i Lokåsen.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sägner I.