Uppteckning nummer NM-SHA01640

Titel: Far min var en av de…………….

Meddelare: A. Neuzèn  År: 1910

Socken/stad: Stöde

Far min var en av de första, som mönstrade in till beväring, och han var också med och tog in Norge 1814. Han var sjöman, pappa, och han talade om, att Fredrikshald intogs med ett riktigt tjuvknep. Flottan passade på och gick in under fästningsmurarna en mörk höstnatt, så att de skulle må skjuta över fartygen från fästningen. Nu var där på flottan en vildbasse, som hette Pil, och det var egentligen han, som tog in fästningen. Han gav sig in till fästningen ensam i en båt och höll upp en vit näsduk på en käpp, så att det syntes som om han kom med order från flottan. Vakten öppnade och ville veta hans ärende, men han sade, att det angick honom icke. Han skulle in med orderna. Jaha, han fick komma in i fästningen, men i helgotte hade han några order! Han kilade iväg upp på taket och tog fram svenska flaggan, som han hade lindat om livet inanför kläderna, och så hissade han den på fästningen, och sen var det förstås hänt! Norskarna hade ju givit sig, då de hissat vår flagga, men det var bara den där kanaljen, som rådde för det. - Pil fick en stor belöning för sin bragd, men de ville inte ha honom i krigsmakten längre, för han hade handlat utan order från befälet.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sägner I.