Uppteckning nummer NM-HEU43862_12

Upptecknare: Arvid Edblad
Meddelare: Erik Norberg  År: 1950

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Båräng

Den andra otteringningen, som försiggick kl. 5 var det att tända ljusen. Man var ute och hörde om det ringde. Kreaturen skulle fodras innan man for till kyrkan. Och att det skulle ätas frukost det stod ju dukat ett stort bord sedan kvällen förut där brännvin brukades togs kyrksupen. Hela familjen for till kyrkan.

Hela familjen for till ottan men en person skulle vara hemma och vakta huset. Det var alltid farmor eller mormor om dem levde eller en annan medlem av familjen. Det gick i tur och ordning så att den som var hemma ena året fick fara till ottan nästa år.

Denna släckte ljusen när andra hade farit till kyrkan. Man fick inte komma för sent till kyrkan. Ottan började kl. 6 till halv sju till ottefärden brukade den finaste selen nu putsad och blank mässingen var skinande blank och svärtat. Den bästa släden en lapongsläde med timmerstänger brukades den rymde två sittande och två stod bakpå.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. Från Lucia till 20-dag Knut.