Folkminnen

Uppteckning nummer NM-HEU43862_12Titel: Den andra otteringningen, som försiggick…

Upptecknare: Arvid Edblad
Meddelare: Erik Norberg  År: 1950

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Båräng

Den andra otteringningen, som försiggick kl. 5 var det att tända ljusen. Man var ute och hörde om det ringde. Kreaturen skulle fodras innan man for till kyrkan. Och att det skulle ätas frukost det stod ju dukat ett stort bord sedan kvällen förut där brännvin brukades togs kyrksupen. Hela familjen for till kyrkan.

Hela familjen for till ottan men en person skulle vara hemma och vakta huset. Det var alltid farmor eller mormor om dem levde eller en annan medlem av familjen. Det gick i tur och ordning så att den som var hemma ena året fick fara till ottan nästa år.

Denna släckte ljusen när andra hade farit till kyrkan. Man fick inte komma för sent till kyrkan. Ottan började kl. 6 till halv sju till ottefärden brukade den finaste selen nu putsad och blank mässingen var skinande blank och svärtat. Den bästa släden en lapongsläde med timmerstänger brukades den rymde två sittande och två stod bakpå.


Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. Från Lucia till 20-dag Knut.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU43862


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FRIKYRKA FRIKYRKOINTERIÖR

TIMMERKNUT HÄRBRE

ÄLV STEN

Brandhink

Teckning

Kaffemortel