Upptecknare: Arvid Ekblad

Socken/stad: Alnö

Då jag var ensammen med milorna och ingen som kunde vakta dem. Då jag hade ätit det sista jag hade i matväg. Då gick jag ut och såg på milorna och dem var i sin ordning, för natten. Då gick jag och lade mig på britsen och somnade. Jag hade inte legat länge tror jag, men kanske klockan var ungefär tolv, då vaknade jag yrvaken med att ett fruntimmer stod inne i kojen hon var stor och lång. Du går hem och ser efter hur dem har det hemma jag vaktar milorna och så försvan hon, först tänkte jag att det var någon hemifrån men då hon försvann så fort, förstod jag att det var skogsrå. Så gick jag ut och såg på milorna och dem var som det skulle vara på morron gick jag hem. Då jag kom hem frågade jag om det hade varit någon upp i skogen till mig den natten men ingen hade varit det, var 1½ mil ifrån mitt hem jag var till handlaren och fick mat på kredit till milorna var kolade, och fick mat med mig upp till skogen. Då jag kom upp till kojan, var milorna i sin ordning som dem skulle vara.

Nordiska museet. Frågelista. Skogsarbetarundersökningen 1948-49, bd 3, sid 606-607.