Titel: Svensk-Norsk präster.

Upptecknare: John Gunnar Sörensén

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Ankarsvik

(Resumé Indelning)

År 1910 var en ambulerande baptist evangelist stor och ståtlig på turné i Norrland. Han var en fruntimmersförförare i särklass. Och som han själv sade, endast dit anden kallade honom. Stor ära för Tornedals församling, som ej kunde räknas till de största, men som i hast blev årets största dragplåtser då det gälde att fånga lättrogna människors odelna intressen för som det senare visade sig ett väl kamoflorerat bedrägeri. Själv var han musikalisk och god sångare, hade fräckheten att öva inn en Sångförening att sjunga en kinesisk sång, som han själv komponerat, och i en förövrigt vacker melodi, insatt orden tjing, tjong, tjang, i lämpliga variationer. Gifta förut stadgade kvinnor börja krusa sitt hår, och klädde sig uppseendeväckande ellegant, för att bli observerad av den charmerade kvinnotjusaren, frälsningsagenten, som endast lade sina hånglararmar kring unga erkänt vackra flickor. Han förlovade sig på olika platser: men då det blev känt, att han var gift, övergett sin familj, var f.d. Svensk bosatt i Norge är det lätt föreställa sig vilket bakslag det blev för alla mer eller mindre förälskade flickor o fruar, samt den grundlurade församlingen varom följande tecknade visor beskriver.
P.S. Ett ryckte förmälde att han blivit häktad i Danmark för sedlighetsbrott mot minderårig en tid äfter sitt försvinnande från trakten,

Nordiska museet. Frågelista. NM. 104. Arbetssånger, bd. 2,sid. 619.