Titel: Baran.

Meddelare: Brotta Lotta Avanström  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Kärvsta

"Baran har jag själv sett en gång. Han tallrade efter en bro och så ut som ett stort, grått nystan, men han hade ögon. - Far min sade, att baran skulle göras av sju olika slags garn och sju slags väv. Så skulle man skär i vänstra lillfingret, drypa tre bloddroppar i nystanet och säga: "Du skall för mig på jorden rinna, och jag skall för dig i helvetet brinna. "Så skulle man sätta för göra åt honom.

Baran lämnar efter sig gula rusor, "baraskit". Om man tar en sådan och bränner den i en korsväg med ej slags ved, måste den, som rår om baran, komma rännandes och hon springer på elden, om man ej håller henne tillbaka. Baran suger upp sår på kornas lår, så att det blöder.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen.