Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NHA01572Titel: "Spiritusen" har jag nog sett……….

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Anna-Kajsa Nilsson  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Lo

"Spiritusen" har jag nog sett en gån - En dalkarl logerade hos oss en natt, strax jag var gift. Han satt och åt ur sin matsäck, och då råkade jag till att få se en liten ask, som han hade i säcken. Den var så pass stor som en större snusdosa. Då han öppnade den, såg jag, att det var ett litet djur i dosan. Detta var nog spiritusen. Den var grå till färgen. De ha sagt, att spiritusen skall födas med "storfika" (plommon), och det var nog helst meningen, att dalkarlen skulle smussla till honom något sådant.

I Ede var det också en, som hade spiritusen, och denne drog åt honom så att han blev rik, men, då karlen skulle till att dö, ville han sälja otyget, men jag vet ej, om han fick. Men jag tror, att spiritusen nu dragit bort alla de där ägodelarna för det är så illa fattigt för dem, som fick ärva gubben. - Den spiritus jag såg, hade ansikte som en människa och han var gammal och skrynklig i syna.


Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA1572


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE LANDSBYGDSBEBYGGELSE

FRIKYRKOINTERIÖR FRIKYRKA

ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING GRAVANLÄGGNING ARKEOLOGI GRAVFÄLT GRAVHÖG

Akvarell

Väska

Teckning