Titel: Tron, som verkar allt

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzèn  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Hans Nilsson i Grönbäck, Ramsele hade fått för sig, att han var mycket sjuk. Ideligen klagade han över smärtor och oupphörligen skickade han sin ende granne till alla "visa" och kuckelgubbar, som fanns både nära och fjärran. Men intet syntes hjälpa. Till slut blev grannen led vid allt detta löpande och räknade ut ett sätt att få slut därpå. Då han nästa gång blev bortskickad i detta ärende, gick han endast ett litet stycke till skogs, lade sig för där och drack ur den medsända brännvinsflaskan. Då det gått så lång tid, att han borde börja vara tillbaka från den vise, sökte han sig varjehanda murket skräp, smulade sönder det mycket fint och blandade det mycket noga, varpå han fyllde det på flaskan och gav sig iväg hem. Han uppgav att han varit till den vise och att kom med dåliga tidender. De vise hade sagt, att om detta medel ej hjälpte, var allt hopp ute, ty nu hade han lagat ihop den starkaste medicin, han kunde och vågade. Han trodde dock, att det skulle gå bra, om den sjuke bara noga följde föreskrifterna angående medicinen, och så ljög han ihop en hel massa regler, sju resor krångligare och märkvärdigare än vanligt. Den sjuke följde ordinationen samvetsgrant, och han blev så frisk, att han inte en enda dag låg sjuk, förrän han vid hög ålder avled.