Titel: "Årmsnälla" i en människa

Meddelare: Änka Greta Karolina Persdotter  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Moflo

En faster till mig hade fått i sig en "årmsnälla" (sandödla) och den fick hon ha i sig, så länge hon levde eller i hela sju år. Då hon var hungrig, kände hon den där ohyra fara och krabba och flyga upp och ned inne i sig. Då var der till att dricka sötmjölk, så blev årmsnälla lugn igen. Hon hade fått i sig den en dag, då hon ute i slåttern låg och vilade middag. Hon drömde då, att hon höll på dricka tjockmjölk. Hon sväljde och sväljde. Det var årmsnälla, som for in i henne. Om hon hade kommit ihåg sig strax och druckit stark tobakslag, så hade årmsnälla dött och hon hade fått skita ut henne. Men får det bara gå om sig någon tid, så gör hon sig bon ( hållor i köttet) inne i kroppen, och sedan är det detsamma, huru mycket ont och elakt man häver i sig, så gör det henne ingenting. Hon kryper bara in i sitt bo, så kommer ingenting åt henne.