Titel: "Vorte för"

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzèn  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Då man hade förnärmat "vittren" eller de osynlige, som man i forna tider hade så mycket att göra med, kunde man få ett utslag, som kliade rent vedervärdigt. Man sades då "ha vorte för". Detta botade man genom att "blåsa i vattnet". En person av motsatta könet tog en butelj och gick till en källa i skogen, som var så beskaffad, att man kunde ta vatten ur den utan att använda annat öskärl än flaskan. Där stoppade man ned flaskan helt och hållet i vattnet, lät den rinna alldeles full och satte så i korken under vattnet, så att intet "vär" (uteluft) kom in i flaskan. Så gick man till smedjan och blåste i vattnet nio gånger med smedjepusten, varpå man skyndade sig sätta igen korken. Med detta vatten skulle utslaget tvättas tre kvällar å rad. Flaskan fick ej förvaras i ett rum, där någon låg och sov. Under och efter tvagningen varje kväll fick man ej öppna förstugudörren. Då jag var lillpojke, hade man mig att blåsa i vattnet åt en min syster. Egendomligt nog så syntes det hjälpa.