Uppteckning nummer NM-SHA01643

Meddelare: O. Åström  År: 1910

Socken/stad: Stöde

Baggnäset är en udde, som sticker ut i Stödesjön mitt för kyrkan. Namnet skall komma därav att en hop norskar eller "baggar" där blivit nedgjorda. Detta tillgick enligt sägnen sålunda:

Stödeborna fick höra, att en trupp norska krigare var i antågande uppifrån Jämtland, som på den tiden hörde till Norge. De fällde så igen rätta vägen, som än idag går på norra sidan viken, och röjde upp en ny utöver näset. Då man kom uppifrån såg det ut som gick denna väg direkt till kyrkan. Då grävde sig folket gropar ute på näset och lade sig i bakhåll. Då norskarna kom, störtade de fram och drev dem ut på näset, där de nedgjrodes till sista man. Många drunknade. I nyare tid har man ute på udden hittat hästbetsel och vapen, som trotts hava tillhört norskarna. Groparna, som tjänade till gömställen, äro än i dag att se.

Ur Hammarstedska arkivet: Sägner I.