Uppteckning nummer NM-SHA01598

Meddelare: O. Åström  År: 1910

Socken/stad: Stöde

Pastor Kärfstedt, far till de här yngre Kärfstedtarna, påstods vara sodomit. Nu var det en snickare i Rödön, som klagade hos honom på sin hustru. Hon var otrogen i äktenskapet. Gumman kallades inför kyrkorådet i sakristian, och K. sade i sträng ton till henne: "Ni är boskylld för att leva i skörlevnad. Ni håller er med andra karlar. Är det sant?" -"Kanhända till en dejl," svarade gumman. "Här får inte vara någon del, utan ni skall säga hela sanningen", röt K. Gumman svarade efter en stunds betänkande: "Ja ättersom han vell vetta hela grejna, så ska ja säja pastorna rejne sanningen pastora ha sin natur, å je ha min natur, men`n Mattis ha assint na å de dänne kan je int´ töll".

Prästen dömde dem att förlikas. Han fruktade väl, att det skulle bli obehagligt för honom själv, om han pressade gumman ytterligare.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sägner III.