Uppteckning nummer NM-SHA01599

Meddelare: O. Åström  År: 1910

Socken/stad: Stöde

Pastor Kärfstedt, far till de här yngre Kärfstedtarne, var född i en gård här i byn. Först var han präst någonstädes i Ångermanland, men sökte därifrån och fick rödön i Jämtland. Innan han reste dit, gick han omkring hos de rika i sin gamla församling (grät och jämrade sig, huru svårt det var att skiljas från sina kära församlingsbor. Så var där en gammal gumma, som frågade honom: "Varför ska pastorn fara ifrån oss, då det är så tråkigt att skiljas från oss?" K. svarade: "Jo, som det är med oss präster, så måste vi gå dit Herren kallar oss." Gumman inföll genast: "Ja, men varför kallar inte Herren er präster aldrig till något, som är sämre, än det, ni har förr?" Prästen gick sin väg och teg.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sägner III.