Uppteckning nummer NM-HHA01666

Meddelare: Per Larsson  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Nedansjö

Som ung tjänade jag dräng på gamla gästgivargården här i byn. Där var bruk att man skulle taga en av de "smolkakor, som legat på bordet över julhelgen, och lögga den i kornbingen. Där fick den ligga ända till första såningsdagen. Då skulle alla, som deltogo i såningsarbetet - få så väl som folk - äta opp en liten bit av denna kaka. Något särskillt namn hade man ej att denna kaka ej heller vet jag, vad som avsågs med dessa bruk. Det var lika båda åren, jag tjänade där, d.v.s. 1849 o 50. Både mannen och hustrun där i gården voro härifrån socknen.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. jul V. Julbröd.