Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NHA01683



Titel: "Stöde - bulle."

Upptecknare:  
Meddelare: Kyrkvärd Karl Ulens 

Socken/stad: Stöde 

Kvinnorna i Stöde socken af Medelpad ha alltid varit berömda för sina stora och på samma gång synnerligen väl bakade bullar.

Beredningssätt: Stark maltvört kokas i en kopparkittel, hvarefter rågmjöl (rågsikt) inröres i den ännu varma vörten.

Denna blandning hålles varm på spisen under hela dagen för att "sötma "- På kvällen inblandes "messmör", jäst och mjöl och behof till degkonsisten. Jäsningen fortgår minst 2 dar`, hvarefter degen "uppgöres" och sirup och kryddor tillsättas. Ny jäsning ett eller flera dygn.

Därefter ytterligt nogrann knådning af degen vid själfva bakningen.

Gräddningen af bullen försiggår i stor, men mycket låg bakugn. Sedan ugnen starkt eldats, "utkaras" kolen, hvarefter ugnen väl sopas och får "slå sig", till dess genom upprepade afprofningar den befintliga värmer är lagom.

Bullen insättes, och ugnen igenmuras, gräddningen af en stor bulle tager 3 - 4 timmar.

Efter fulländad gräddning smörjes den ännu varma bullen emd sirupsvatten, ägghvita samt något fettämne för att bullen skall erhålla glans och behålla sin mjukhet.

Stödebullarna bakas numera ej så stora, men kvarstå dock såsom obligatorisk vid de större årshögtiderna, samt vid bröllop, begravfningar och andra stora familjefester.


Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Husliga sysslor I. Bakning.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA1683


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BYGGE MAN VINTERBILD

Militärt

FAMILJEBILD JÄRNVÄGSSTATION

Linfäste

Vävprov

Väska