Folkminnen

Uppteckning nummer NM-HEU37460Titel: Det var på midsommarnatten………..

Upptecknare: Carl C:som Liljedahl
Meddelare:   

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Juniskär

Det var på midsommarnatten 1908 kl. 1 på natten. Jag var alldeles nykter och klarvaken - på hämväg från en fest på andra sidan av Alnösundet Fillaudden hette platsen. Jag och mitt sällskap hade rott i min lilla båt över sundet från Alnön. Då jag efter festens slut skulle anträda hemresan över sundet hade mina kamrater försvunnit, varför jag ensam gav mig åstad.Då jag kommit i land och låst båten vid bryggan tog jag årorna och började gå mot hemmet. Då jag kom ett stycke in på land, såg jag ett skällskap, som hade dukat en bricka i det gröna vid en stor buske. Den tiden var det vanligt att både gamla och unga samlades ute i det gröna till en enkel fest, då de dracks kaffe och läskedrycker etc.


Jag såg tydligt att det var folk, som jag kände, och jag lade från mig mina åror för att ställa mig till sällskapet. Det skulle smaka bra med en kopp kaffe efter den ansträngande rodden över sundet, menade jag i min ensamhet. Jag såg tydligt en person, en gammal man som jag kände väl, ty vi bodde grannar. Han hade varit en god bassångare, och nu stod han och gestikulerade med armarna och höll takten och tycktes liksom inleda en sång.Då även jag är sångare blev jag intresserad och raskade på mina steg för att hinna dit.

Då jag hade böjt mig ner och lämnat årorna och skulle fortsätta till busken, där sällskapet var samlat- voro alla borta. Jag gick runt buskenen och två gånger, men intet av sällskapet syntes till.Mitt efterlängtade kaffe och sångnummer uteblev. Jag stod länge och undrade, vad detta kunde vara- jag såg ju den gamle, kände mannen och hur han hade sin kavaj upphängt på en kvist i busken. Jag återtog mina åror och gick hem, fast nog vände jag mig och såg tillbaka liksom Lots hustru, men intet mer såg jag.

Dagen efter fick jag veta att det sällskap jag såg inte hade varit ute den natten. Jag tänkte många gånger på denna episod och har aldrig kunnat få någon förklarning på vad det var.


Nordiska museet. Frågelista. Nr. 195. Spökhistorier.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU37460


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BONDGÅRD HEMBYGDSGÅRD

FRILUFTSMUSEUM FRILUFTSMUSEUM

BARN BARNPORTRÄTT

Teckning

Vävprov

Pipstånka