Titel: Veckan innan Per åt Sundéll ………….

Upptecknare: Emma Andersson

Socken/stad: Torp

Veckan innan Per åt Sundéll i granngården dog, såg jag något märkvärdigt, som jag tror för att vara en förebråelse för honom. Jag satt vid fönstret och stickade i skymningen. Då fick jag se, att det blev så ovanligt ljust ute, och så blev jag varse en eldkula utanför fönstret. Den lyste med ett vitt, skarpt sken, som lyste upp rummet, så att jag skulle kunnat se göra vad som helst, men jäntan min, som då var tolv år, såg ingenting ovanligt. Den där kulan var så pass stor som en 25-öres gummiboll och stod alldeles stilla. Bäst det var började det skuta opp granar runtomkring eldkulan, så att det blev en så´n grangrotta, som vi brukar göra här på trakten och sätta lik i. Om en liten stund - kanske bara några ögonblick började grottan med ljuset röra på sig och glida utefter väggen, mot nästa fönster. Jag fick strax dit och tittade, men då var allt försvunnet. Samma vecka dog Per.

Om jag inte vetat, att pojken var sjuk i lungsot och vi väntade slutet när som helst, att det där förebådande död i huset men nu hade jag klart för mig strax, att det avsåg Per. Jag var alldeles frisk förut, men efteråt blev jag lite konstig - skälvde i kroppen och var mörkrädd.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden III. Fegljus, Fegmärke.