Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU44312



Titel: Slagrutan har anlitats i bygden …………

Upptecknare: Bojan Vestin
Meddelare: Nils Jonas Vimolk 

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Ede

Slagrutan har anlitats i bygden sedan lång tid tillbaka och används fortfarande vid brunnsgrävning och sökande efter vatten.

Den utgöres av en cirka 1 cm grov sälggreb 30-40 cm lång vilken bild grövre och två smalare grenar (ill.) Den användes så att slagrutemannen fattar de båda vekare grenarna i händerna med händernas tummar vända upp och utåt. Slagrutan blir således hållen i ett fjärdrande läge med den fria delen pekande uppåt. Den hålles i detta läge med armarna hårt tryckta mot kroppen under sakta gång över den plats där vatten sökes. Ju märmare ett vattenförande jordlager slagrutemannen kommer ju mer drages den fria grenden neråt för att till sist vridas rätt ned mot marken. Genom att gå i olika riktningar kan vattenförekomsten mäktighet och djup uppskattas.

Att med slagruta söka malmer eller annat är inte känt här i trakterna. Någon övernaturlig förmåga att förnimma vatten under jorden har ej talats om här i bygden.

Att något djur kunde visa var underjordiskt vatten förekommer är heller inte känt här. Att däremot fuktighetsälskande växter kunna vara en hänvisning till vattenförekomst t.ex en grupp frodiga albuskar på en annat torr och karg grushed.

Har ej hört omtalas att man använt fårull, kolbitar eller en upp och nervänd gryta vid sökandet efter vatten.

Någon trolldomsrit i samband med användadet av slagruta är ej bekant.

Aktiv som slagsrutemen är brunnsgrävaren Albert Zetterberg, Källsta, Stöde. Som med slagruta uppletat många brunnar.

1946 uppfördes här i Nedereds en cementfabrik. En brunn cirka 10 m.djup fanns ungefär 60 m från fabriken men var långa tider torr. A Zetterberg synade då vatten 30 m från den gamla brunnen och närmare fabriken och mitt i grustaget. Vattet tax. till 3 m djup. Rikligt med vatten fanns 2 m djup. Fullt tillräckligt för fabrikens behov.


Nordiska museet. Frågelista. Jordbr.arbetare, medel.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU44312


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


YTTERDÖRR HOTELL

GÅRDSINTERIÖR BOSTADSHUS UTHUS

ARKEOLOGI ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING FÅNGSTGROP

Bindmössa

Sko

Skolplansch