Meddelare: V.F. Enlund  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Solom

Det berättas, att "gammelklockarn" här i socknen och några gubbar härifrån Solom satt och söp en julnatt. Då de blev riktigt i tagen tog de till att tala om andemakterna och varjehanda "skrömt". Då sa klockaren, att han var inte rädd gå till kyrkan, fast det var mitt i natten. De andra ansåg detta vara nästan lifsfarligt helst på en sådan natt. Men klockaren höll i sig, och slutet blev, att de höll vad med honom. Han genast iväg. För att visa, att han varit till kyrkan, skulle han ta med sig därifrån sandbössan och bläckhornet, som stod i sakristion. Mycket riktigt kom klockaren tillbaka med sakerna i fråga, men mycket svettig och andfådd var han, och det var då mindre att undra på, efter vad han själv berättade. - Då han gick in i kyrkan hade han ej förmärkt något ovanligt, men då han vände tillbaka at från sakristion, var kyrkan upplyst och full med folk. Det var döda, som höll gudstjänst. Då han gick förbi dem, sade de: "Låt oss se dina ögon blå!" Men klockaren visste, att han bleve olycklig, om han såge sig om, och därför fortsatte han sin väg och sade: "Se mitt assöl svart!" Så berättade klockarfar; naturligtvis ljög han, men folk har trott honom ändo till denna dag.

Nordiska museet.Hammarstedska arkivet. Döden 6. Gengångare.