Meddelare: Brita Kojsa Pettersson  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Sättna

Det var en gumma nere i Hov, som hette Brita Kojsa och var hustru åt Jon Jonsson, och han var ändå nämndeman. Den där Britta och jag var mycket goa vänner och mycket tillsammans. Dog så Brita, och det ryktet kom ut, att hon gick igen. I rummet som Brita haft, låg en sockengumma. Då jag fick höra, att Brita gick igen, gick jag till den där gumman, som bodde i detsamma rummet, och låg hos henne och jag var fast besluten att tala med den döda, om hon visade sig. Inte fick jag se något märkvärdigt, men det knågade och knastade och gick överallt, och en dörr mellan två rum smällde hela natten. Det var vackert månsken, så att det var alldeles ljust i rummet. Fick jag så se ett stort hjul snurra runt i luften framför mig, men inte kom jag mig för att säga något, utan jag drog fällan över huvudet och låg vackert stilla. Men nog hade Brita Kojsa varit där natten.Det är jag då säkert på. Emellertid kunde gå sockengumman så pass, att Britta Kojsa inte kom igen oftare.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Döden 6. Gengångare.