Titel: "Fegljus"

Meddelare: Änka Sara Persson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stranne

Jag var i 22 året och tjänade hos länsman Huss i Ström. En kväll hade jag varit till mitt hem i Övervike och gick tillbaka till Ström. Då jag var på Näsemarka, fick jag se ett ljus stå vid sidan av vägen och bränna. Jag såg både ljuset och lågan alldeles tydligt. Jag trodde, att det var några pojkar, som ställt det vid vägen för att skrämma mig. Men inte förr hade jag hunnit förbi, så försvann det. Då förstod jag, att det var ett "fegljus." Jag trodde, att det var någon i släkten min, som skulle dö, men det var det nog icke, utan det var nog för husbonden, ty länsman Huss hängde sig samma höst. Det kunde inte vara för någon annan.