Meddelare: Axel Öhman  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Gårdtjärn

Det var en storbonde uppe i Jämtland (Borman i Hammardal), som höll bröllop för sin dotter. På kvällen sade han till mågen sin: "Om du håller dig ordentlig i natt och inte rör gumman din, så ska du få en ko av mej." Mågen gick in på villkoret, och det gick bra. Andra kvällen gjorde svärfar samma erbjudande, och ungfolket höll sig i styr. Men då gubben kom med samma förslag tredje kvällen, sade ungmor till gubben sin: "Men, kära du Olle vi ha ju inte foder åt mer än två kor." - Hon höll inte ut längre.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Förhållandet mellan könen I.