Meddelare: Erik Österlund  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Strömås

Min mor var mycket anlitad att "göra för", då något var på tok med folk eller fä. Jag var inte mera än en åtta år, då jag började lägga märke till det där, hon gjorde. Så sa jag till henne en gång, att hon skulle läsa mig de där läsningarna. Hon blev förstås unrom över det där, men hur det var, så läste hon upp ett par strofer för mig på kvällen, då vi lagt oss. Då hon nu märkte, att jag hade goda gåvor, så att det lönades sig hålla på med mig, så lärde hon mig den ena "bönen" efter den andra. Och jag har varit mycket anlitad med det där, och jag har gjort mycken nytta med det, och jag har förtjänat inte så litet, för det är inte vanliga "böner" jag kan, utan det är alldeles särskillt starka ord, som hon själv hört, och om man vill pröva dem, så kan han vara alldeles säker, att det lyckas, men han ska tänka starkt, - Förresten är det där bara en liten vetenskap men ingen trolldom.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trolldom och magi II.