Titel: För modstjälning läser man:

Meddelare: E. Österlund

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Strömås

"Jesus och Sankte Per gick sig den vägen fram; mötte dem de modstulna. Då sade frälsaren: "Skall jag bota eder" sader han åt de motstulna. "Ja", svara de modstulna. - "Jag skall giva eder malt, salt och ärilsmjöl, makt och mo, must och märg i märg och ben, grädda på eran mjölk som en granlöje - inom trefaldighetens namn, Gud faders etc".
Detta skall läsas över de ämnen, som står i bönen och så giver man dem in åt det modstulna djuret. Därefter läser man fader vår till och med orden "fräls oss ifrån onda", och då skall man tänka på det sjuka djuret, så blir det bra

1) granbark.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trolldom och magi II.