Socken/stad: Sättna

"Vår Herre Jesus Kristus och sankte Per gick sig vägen fram. Mötte de en man. Sade Jesus: "Vart skall du gå?" - "I bondens gård, modstjäla häst, ko, får, get m.m. - "Men jag, som Jesus är, ville önska sätta dig i en väg, där ingen är, i en sjö, där ingen ror, i berg, där ingen bor, till helvetet. Där skall du under en källa ligga till världenes ände. I namn faderns, sonen och den helige andes. - Du skrytare har modstuli, men jag skall giva dig levande kreatur håg, mod och blod. Du är jordstulen, du är modstulen, du är blodstulen, men jag skall göra dig allt detta igen.
Fader vår tre gånger, Herren välsigne oss tre gånger.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trolldom och magi II.