Titel: Far var upp till Liden en gång ……….

Meddelare: K.F. Enlund  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Solom

Far var upp till Liden en gång och skjutsade ett lass. På återvägen kom han ilag med några skojare. De ville byta hästar med honom, men gubben bara snäste till dem och körde vidare. Men långt hade han ej hunnit, förrän hästen hanses började svettas och ragla i skaklarna. Med möta hade han sig fram till Sillre, där en "klok gumma" bodde. Hon ställde i ordning en "kur" och gav hästen, och så frågade hon om pappa ville ha de, som förgjort hästen för honom, skulle få hänga upp huden av sitt eget kräk, -. men i så fall skulle hon ha tre blodsdroppar ur hans vänstra lillfinger, men det ville han inte gå med på. Så sa hon: "Åtminstone skall du då få se dem." Så gav sig gubben iväg, och snart hann han upp skojarna, som under tiden kört föbi, "men nu stod de och stödde hästen sin," sa pappa. Gumman skulle ha förgjort" den för dem. - Detta trodde pappa så fullt och fast på, att han blev flygande ond, om vi sade honom emot.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trollkunniga I.