Meddelare: Johan Andersson  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Solum

Det finnes en andevärld omkring oss. Det skall då ingen kunna ta ifrån mig. Vid somliga källor t.ex. är det mycket starkt så. Så är fallet vid Solumskälla. - En söndagskväll var det mycket folk där och drack, och en vildskifting till pojke tog till att göra spektakel, knuffades, svor och gormade. Men dagen därefter var det han, som var sjuk , och det blev hans död, men innan han slapp ifrån, var han så vriden, att han vände fötterna bakåt. Det hade han för att han gjorde spektakel och förde oljud vid källan.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Element. Vatten.