Titel: "Fegljus"

Meddelare: Folkskolelärare Johan Emanuel Flodström  År: 1917

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Holme

Gammalt folk påstår, att det varit rätt ovanligt, att man sett ett ljus brinna i mörkret över det hus, där någon snart skulle dö. Sådana ljusföreteelser kallas "fegljus".

ANM.
Ordet feg användes icke i den oförfalskade norrländskan i samma betydelse som numera i riksspråket. Då detta ord användes om en person, betyder det, att han (oftast utan att varken han eller någon annan av hans hälsotillstånd kan sluta sig till det) snart skall dö. Det användes dock aldrig om en person. som är så illa sjuk, att hans tillstånd är hopplöst, möjligen men inte GÄRNA om en lindrigt sjuk. Det säges däremot ofta om personer, som oförmodat gynnas av en stor lycka eller märkbart ändrar sinnelag och vanor. L.Jn.