Uppteckning nummer NM-HEU43737_9

Titel: Julottan var något av en………….

Upptecknare: Nestor Lidin

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Bergeforsen

Julottan var något av en tradition. De flesta sökte sig också dit på julmorgon. Man åkte buss - en ny sed! Likt förr, under hundratals år lyste det ur fönstren i gårdarna. Folket var uppe och passade på bussen efter vägen, och det stora och moderna fordonet blev snart fullt. Man såg också andra bilar, samt någon enstaka hästskjuts efter vägarna.

Kyrkklockorna klämtade, de ringde samman folket, som kom i grupper och gick med värdighet och tystnad in i helgedomen. Bänkarna fylldes snabbt män och kvinnor intogo sina platser, beredda att få lyssna till sången och gudsordet och samtidigt få avkoppla tankarna från de jäktade dagarna som förflutit. Nu var det julmorgon. De första preludierna från den traditionsenliga wallinska julpsalmen hördes, och snart brusade den fram för fullt. Sedan kom predikan med åtföljande högmässa, men efteråt sökte sig alla till sina hem.

Nordiska museet. Frågelista. Traditionell och modern jul II, sid. 177.