Uppteckning nummer NM-HEU43737_11

Upptecknare: Nestor Lidin

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Bergeforsen

Den nya seden med julklappar - som de närmaste dagarna före jul ger sig tillkänna - trängde sig på. Under dagens lopp hade det viskats och smusslats i rummen intill. Det hade emballerats och packats och lackats, och det sades att jultomten var på väg till gården. Men ingen visste vilken tid han skulle anlända.

När jultomten föddes vet ingen, och själv är han tystlåten av sig. Hit till Medelpad kom han i alla fall under 1890-talet, men varifrån han kom har ingen lyckats forska ut. Han är i alla fall en välkommen gäst på julkvällen, och många skulle sakna honom ifall han, mot förmodan, skulle flytta.

Jultomten kan gärna stanna kvar så han önskar, men seden med dyra julklappar kan försvinna. I många arbetarhem, där husfadern hade svårt att hålla ihop ekonomien, kommer julen, för just dessa julklappars del att bli den svåraste tiden för året. Givetvis köptes som julklappar något nödvändigt, men ändå kan den förut ansträngda kassan gärna se att den slipper undan dessa inköp. Det är ingenting som brådskar och kan köpas in när förhållandena blir bättre. Det räcker med en mindre gåva, såsom en hågkomst och som drar en obetydlighet av pengar. Därför bort med en nya seden: julklappsraseriet, inför vilket många arbetare månader i förväg börjar att gruva sig för julen. I "västerlandet" är julklappsseden inte så inrotad och har inte urartat sig som i "österlandet", där man strängt taget i många hem köper så dyrbara julklappar som möjligt om också pengarna därtill måste lånas upp i bank.

Nordiska museet. Frågelista. Traditionell och modern jul II, sid.175.