Folkminnen

Uppteckning nummer NM-HEU43737_11



Titel: Den nya seden med julklappar - som de………..

Upptecknare: Nestor Lidin
Meddelare:    År: 1949

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Bergeforsen

Den nya seden med julklappar - som de närmaste dagarna före jul ger sig tillkänna - trängde sig på. Under dagens lopp hade det viskats och smusslats i rummen intill. Det hade emballerats och packats och lackats, och det sades att jultomten var på väg till gården. Men ingen visste vilken tid han skulle anlända.

När jultomten föddes vet ingen, och själv är han tystlåten av sig. Hit till Medelpad kom han i alla fall under 1890-talet, men varifrån han kom har ingen lyckats forska ut. Han är i alla fall en välkommen gäst på julkvällen, och många skulle sakna honom ifall han, mot förmodan, skulle flytta.

Jultomten kan gärna stanna kvar så han önskar, men seden med dyra julklappar kan försvinna. I många arbetarhem, där husfadern hade svårt att hålla ihop ekonomien, kommer julen, för just dessa julklappars del att bli den svåraste tiden för året. Givetvis köptes som julklappar något nödvändigt, men ändå kan den förut ansträngda kassan gärna se att den slipper undan dessa inköp. Det är ingenting som brådskar och kan köpas in när förhållandena blir bättre. Det räcker med en mindre gåva, såsom en hågkomst och som drar en obetydlighet av pengar. Därför bort med en nya seden: julklappsraseriet, inför vilket många arbetare månader i förväg börjar att gruva sig för julen. I "västerlandet" är julklappsseden inte så inrotad och har inte urartat sig som i "österlandet", där man strängt taget i många hem köper så dyrbara julklappar som möjligt om också pengarna därtill måste lånas upp i bank.


Nordiska museet. Frågelista. Traditionell och modern jul II, sid.175.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU43737


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


LANTARBETARBOSTAD BOSTADSINTERIÖR

SJÖ ÄNGSMARK

STADSGATA SPÅRVAGN

Vävprov

Skolplansch

Väska