Titel: Syn av likskara - "mutor" mot oknytt

Meddelare: Torpare E. Arnberg  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flyggsjö

Det är väl över 20 år sedan. I Grundströms gård här i byn var det mycket "oknytt" på den tiden. En gång hade de själva farit bort och legt en kvinna att se om huset, medan de var borta. Hon kom illa ute. Hon såg skaror av oxar draga genom stugan från ena vrån och bakom muren. Slutligen kom där en hel skara folk och och for samma väg. De var svartklädda, som ämnade de sig på begravning. Inte långt därefter dog gumman i gården. Sedan vägde Grundström upp ena hörnet på byggningen och lade under det en slant till "mutor". Sedan hördes det inte till mera oknytt där i huset.