Upptecknare: Johan Johansson
Meddelare: Hemmansägare Fredrik Bergman  År: 1948

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Berge by

Lake brukade stuvas. Fisk eller inälvor av fisk kokades ej tillsammans med mjöl gryn eller potatis till soppa eller gröt, pannkaka. Fisk bakades ej in i deg ej häller har fisk anrättats genom inbakning i lera. Fiskmjöl har icke brukats. Fisk har ansetts som god föda.

Fisk serverades vid festliga måltider men ej vid vissa högtider. Till jul skulle ju den s.k. lutfisken finnas.

Fisk medfördes och åts som färdkost, ofta var det gravlax (som är namn på okokt färsk lax).

Fisk har ej begagnats som tilltugg i stället för bröd eller potatis. Fisk förekom ofta i hushållet särskilt under fisksäsongen.

Nordiska museet. Frågelista. Fisk och föda. Bd I, sid 192-93.