Upptecknare: Johan Johansson
Meddelare: Hemmansägare Fredrik Bergman  År: 1948

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Berge

Ål röktes det skedde på så sätt att en tunna som saknade såväl botten som läck hängdes upp något över marken. Å tunnans övre ände lades nu järnstänger å vilka ålen träddes och blev hängande ner i tunnan. Under tunnan eldades nu svagt med enris. Ålen var flådd och inälvorna urtagna. Lax och sik saltades, huvud och ben togs bort från laxen varefter den skars i stora bitar. Av sik togs huvud och inälvor bort de senare givetvis även ur laxen. Vid saltningen användes för lax även socker. Förvaringskärl voro av trä och sten. Lax och sik stektes och koktes i enstaka fall halstrades den på spett.

Laxskinn som bortskurits från de stora bitarna vid saltningen och där mycket kött fanns kvar brukade halstras.

Nordiska museet. Frågelista. Fisk och föda. Bd.I, sid 192.