Uppteckning nummer NM-MEU38358

Titel: Man fattade varandra i händerna………….

Upptecknare: Johan Johansson

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Östrand

Man fattade varandra i händerna hand i hand men ej att man hållit kvar sin ände av duk eller i armkrok eller att någon sträckt armen bakåt mellan ben. Samtliga deltagare voro vända åt samma håll. Man var icke så noga med att flickor och pojkar skulle växla i kedjan. Äldre personer deltogo ofta i långdans, och den startades som kedja. Ibland bildades valv av uppsträckta armar, något särskilt namn fanns ej å detta. Mycket vanligt var att kedjan av dansare rullade ihop kring den s.k. dragaren (förste man i kedjan) detta kallades att göra tillbaksrulle. Sedan kedjan rullats hop var det för den som stod sist i tobaksrus att på nytt börja nysta upp rullen till en kedja. Ibland kunde rullen vara stor på dansen, då den upplöstes. Att armarna höjdes över huvudet på vissa ställen förekom ej. Några bugningar i långsamt takt känns ej till. Man sökte alltid få en kraftig person som fördansare (dragare). Han bestämde så till vida över dansen att han ledde den dit han ville och i vilka krokar han ville. Givetvist fick den som blev alltför trött bryta kedjan och lämna dansen. Några vaktare fanns ej. För långdans borde man ha flera rum till förfogande. Ibland kunde förekomma, någon särskild sångledare fanns ej. Vid jul sjöngs nu är det julen men mest hade man musik till dansen eller också drogs långdans under galm och skratt. Hojande och tjoanden å vissa ställen förekom ej. Inga danssteg förekommo utan endast vanligt springande. Knäböjningar och nigningar förekom ej. Taktstampningar och hoppningar ha ej förekommit. Ej heller avslutades långdans med en polska. Denna dans kallades endast långdans. Långdans förekom ej under vanliga danskvällar. Obligatorisk var långdansen till jul och midsommar men in kom även när man samlats vid andra högtider, ty i en långdans kunde nästan alla vara med om än ungdomen höll ut längst. Långdans förekom vid bröllop men hade ej någon bestäm plats i programmet, ej heller skulle den avsluta festen. Att långdansen skulle sträcka sig runt många gårdar känns ej till, ej heller långdans för ettdera könet. Att långdansen rullats ihop då brud och brudgum skulle hissas eller att brud och brudgum stått med lyftade armar och klippt av långdansen känns icke till.

Nordiska museet. Frågelista. Nm, sp. 112. Långdans.