Uppteckning nummer NM-HEU35588_1

Upptecknare: Johan Johansson

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Östrand

Uppgiften avser Östrands sågverkssamhälle samt intilliggande Näsby, 1900-1910.

Man började gå med stjärnan på julaftons kvällen samt juldagens em. varpå i regel ett uppehåll gjordes för att fortsättas trettondagshelgen. Man gick endast i sin gen by dock kunde något undantag göras.

Sångerna lärdes av andra som plägat gå med stjärnan likaså med samtalen. Seden var gammal i orten. Samtliga utom Judas hade vita skjortor, med bälte.

Herodes bar å huvudet, en krona gjord av styv papp samt förgylld med bronsch. Herodes knektar buro huvudbonader som liknade påvens mössa. Herodes och knektarna buro svärd av trä vid bältet. De vise männen buro huvudbonader liknande sockertoppar, de voro gjorda av papp. Av grytsot hade man målat mustach och hakskägg. Judas var klädd i mörk rock och mörka byxor vilka oftast voro gamla och trasiga, ansikte och händer voro svärtade, å huvudet hade han gammal mössa. Åldern var olika för stjärnlagen från 12 -13 till 18 - 20. De voro bostta på platsen. De uppförde sig städet och ordentligt. Att någon skulle vara berusad var otänkbart. Sången som sjöngs bifogas, men har det icke varit möjligt att träffa någon som nu kan orden till talet som de äldre utförde. Vad jag minns av innehållet är att Herodes tillsade sina knektar att sadla sina gångare grå, och rida till Betlehem och de små gossebarnen ihjälslå, varpå dessa svarade samt korsade sina svärd. - Som traktering kunde kaffe erhållas samt någon godsaker. Inga sånger utfördes utomhus. Judas bar även en slev gjord av trä samt en större läderpung som bars i en rem över axeln.

Stjärnan av fyruddig, som stomme användes veka ribbor av trä. Klädseln var vitt papper, eller vitt tyg. Den var så stor så man hade ett stearinljus uti den, vilket tändes innan man gick in och släcktes när man kom ut. Den bars å en stång av trä å vilken en kortare stång var infälld i vinkel. Stjärnan gick i de flesta fall att snurra runt, vilket stjärnbäraren ombesörjde. De insamlade medlen kunde fördelas mellan de uppträdande, eller också använda till något välgörande ändamål. Någon Staffanssjungning förekom ej, Åhörare tyckte bra om de upptränande. Några ogillanden av präster eller frireligiösa har ej hörts av. Seden har ännu ej helt upphört. Inga brinnande ljus bars å huvudet eller i händerna. Ej häller gingo några och sjöng med en liten tänd gran i stället för stjärna.

Nordiska museet. Frågelista. Sp. 193. Att gå med stjärnan.