Titel: /Vid olika tävlingslekar fick slanten…………….

Upptecknare: Vallis Nyberg

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Östrand

/Vid olika tvälingslekar fick slanten avgöra vem som skulle börja. Slanten blev också många gånger för äldre vid kritiska tillfällen utslagsgivande, t.ex. vid val där man var obeslutsam/.

En linje drogs upp och på den placerades deltagarna. Ett stycke därifrån var en påle eller pinne uppställd. Mot den kastades mynten. Den som kom närmast pinnen fick börja. Med en böjlig vidja gick han löst på mynten. De han lyckades få att vända sig, blev hans vinst. Lågo flera mynt i rad och på lämpligt avstånd från varandra, kunde de behandlas samtidigt med vidjan och därigenom vinst-möjligheterna större. Sedan den förste misslyckats kom turen till den näste o.s.v.

Nordiska museet. Frågelista. Sp. 69: Mynt och penningar, bd 2, sid. 841.