Titel: Mystiska ljud

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

Min äldste broder, August, som flyttade till Amerika, var i sina unga år en "vildskifting" och "vidlyfting" av värsta sorten. Han trodde varken på Gud eller "gamm-kärn", och var inte rädd för någonting. Men en gång blev han grundligt skrämd ändå, och efter den betan var han inte så tvärsäker som förr. Det var på sensommaren en natt. Han låg i fähusladan. Kolmörkt var det. Inne i ladan vid andra väggen låg en brädhög. Får han så höra något röra sig över bräderna vid andra väggen. Han trodde, att fåren kommit ut och steg upp och tog reda på detta. Nej, fähusdörren var stängd. Så lade han sig och skulle just till att somna, då han väcktes av samma ljud men betydligt starkare. Då trodde han, att något kreatur blivit efter i skogen och nu kommit hem och gick utanför ladan och bullrade. Han steg upp och gick ut och såg efter riktigt noga. Det var tyst och stilla överallt. Så lade han sig,drog fällen över ansiktet och slumrade till. Då skrällde det till precis som hade någon lyftat upp alla bräderna och så släppt ned dem. Karlen höll alldeles på bli vettskrämd, och arg blev han. Han trodde, att systrarna roade sig med att försöka skrämma honom. Han iväg upp och sprang runt ladan både ute och inne, och då han inte fick tag på någon där, gick han dit flickorna låg - det var i ett annat hus - de sov allesammans i godan ro och hade inte heller varit ute på den tiden. August flyttade sin bädd till dem. Han vågade ej ligga i ladan - Tidigt på morgonen kom några lappar till gården med Tomas Fjällströms Sigrid, en lappgumma, som dött. August fick ställa sig till att göra likkistan av de där bräderna dagen efter. Så "fritänkare" han skröt att vara, påstod han ändå, att det ramlandet med bräderna var ett förebud till att de skulle komma med liket.