Titel: Jon Abraham Andersson i Fanbyn,(Lasse-Jonke) var även…………

Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Stöde

Jon Abraham Andersson i fanbyn, (Lasse-Jonke) var även en omtalad spelman. Han var född 1830 och dog i Arjeplog 1908.

När Lassa-Jonke var som bäst i farten med att spela, så sträckte han ut sig på en stol med ryggen och huvudet hårt tryckta mot väggen och med stampningar som trotsar all beskrivning. De dansade brukade ibland lägga några lösa brädlappar under fötterna på honom, dessa fick han då stampa på och hördes ej fiolen så hördes stampningarna i alla fall och då dansade de lika bra ändå. Men Lasse-Jonke hade en annanful ovana. När han spelade- brukade han följa melodien med ett doft morrande i halsen. Det blev ej några vackra toner och hur krokig låten än var, så följde morrningen med i alla fall, till stor förlustelse för de dansade.

Nordiska museet. Frågelista. Spelmän, Nr. 113.