Uppteckning nummer NM-HEU43665_6

Upptecknare: Gunnar Bergqvist

Socken/stad: Stöde

De som dyrkade Bacchus reste till staden för att inköpa sina ransoner, i del sammanhanget spelade det föga roll om de inmundigade sig spriten på vegen till jullotan eller efteråt.

Jag minns en jul när en bondfamillj blev så berusade att de lade sig i slädan, smackade på hästen utan att någon tog tämmarna och så bar det av från kyrkan, men hästen som var både nyckter och hemtam löpp direkt hem med ettipaget framför stalldörren. Denna händelse är emellertid 25 år tillbaka i tiden och sedan dess har väl bilden av ett julottebesök i olika varinater fått en anständigare prägel.

Detta var några deltaljer före själva julen och några initeriöver från julottebesök, för till julottan skulle man ur huse och den som behaga ligga hemma i sängvärme blev skälld för att vara okristlig och bekväm av sig.

Nordiska museet. Frågelista. Traditionell jul och modern jul. I.