Folkminnen

Uppteckning nummer NM-HEU43665_6Titel: De som dyrkade Bacchus reste till staden …………

Upptecknare: Gunnar Bergqvist
Meddelare:    År: 1949

Socken/stad: Stöde 

De som dyrkade Bacchus reste till staden för att inköpa sina ransoner, i del sammanhanget spelade det föga roll om de inmundigade sig spriten på vegen till jullotan eller efteråt.

Jag minns en jul när en bondfamillj blev så berusade att de lade sig i slädan, smackade på hästen utan att någon tog tämmarna och så bar det av från kyrkan, men hästen som var både nyckter och hemtam löpp direkt hem med ettipaget framför stalldörren. Denna händelse är emellertid 25 år tillbaka i tiden och sedan dess har väl bilden av ett julottebesök i olika varinater fått en anständigare prägel.

Detta var några deltaljer före själva julen och några initeriöver från julottebesök, för till julottan skulle man ur huse och den som behaga ligga hemma i sängvärme blev skälld för att vara okristlig och bekväm av sig.


Nordiska museet. Frågelista. Traditionell jul och modern jul. I.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU43665


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


KYRKA

Vy

ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING GRAVANLÄGGNING ARKEOLOGI GRAVFÄLT GRAVHÖG

Linne

Keps

Barnmössa