Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Violinist Göran Olsson  År: 1956

Socken/stad: Sundsvall

När den stora Spelmanstävlingen i Sundsvall år 1928 skulle gå av stapeln, så voro Proffessor Sven Kjellström, Karl Tiren och Musikdirektör Boberg samlade hos Färghandlande John Schönning i Sundsvall, kvällen före tävlingen. Vi vill icke blamera oss med att ge Gullick Falk första pris en gång till, men vi vill ej heller degradera honom, utan vi får ordna det så, att alla som fått första pris förut, får hederspris denna gång och så får yngre förmågor med de rätta spelmanstagen komma fram och göra sig gällande.

Vid ett samtal mellan mig och Proffessor Kjellström 1946 kommo vi att beröra Gullick Falk. Gullick Falk, säger Kjellström, spelade verkligt bra första gången han deltog på Skansen, men sedan började det bliva litet för mycket av Pizzikaton och Flageolotter i hans melodier och de sista gångerna han var ned till oss, då blev det bara Pizzikaton och Flageolotter men ingen melodi.

Violinisten Göran Olsson Föllinger i Östersund har även några ord att säga: Jag var med som prisdomare vid en tävling där Gullick Falk var med. Det var med stora förväntningar jag infann mig vid domarebordet, jag hade hört mycket talas om Falk och tänkte att det här skulle bliva en upplevelse.En upplevelse blev det ändock, men det blev stor besvikelse, Falk spelade både suddigt och orent och jag hade honom inte på prisplats i mitt protokoll, men mina meddomare hade satt honom så högt, att han fick första pris i alla fall.

Även de äldre Borgsjöbornas uttalanden äro värda att beakta. Jag (Violinisten Göran Olsson) spelade på ett storbröllop i Ånge 1912, (Den tiden spelade jag dragspel) Flera äldre personer kommo fram till mig och svor och domderade över dragspelet, och så säger en: Nog är det faen, att vi skall ha en sådan berömd spelman här i socknen, men vi kan inte anlita honom att spela på ett gästabud, för han spelar bara dömusiken, den faen; så säger en annan: Han duger att spela åt Herrskapen, som inte begriper bättre. De hade alla i sin ungdom dansat efter Spel-Gulles musik, så de visste vad de talade om.

Nordiska museet. Frågelista. Nr. 113. Spelmän.