Uppteckning nummer NM-M196_5

Titel: Myrten har väl spelat en viss roll enligt gammal folktro. ………

Socken/stad: Tuna

Myrten har väl spelat en viss roll enligt gammal folktro. Min farmor ägde en stor vacker myrten, som brukade få avstå sina grenar till traktens brudar, det skulle ju vara myrtenkrona. Farmor hade ägt denna växt i många år, hon hade fått för sig att när myrten vissnade ner, skulle hennes levnad sluta samtidigt. Faktum var, att när växten började vissna, avtog även gummans krafter. Slutet för båda inträffade nästan samtidigt. Min farmor kom från Mangskog i Värmland, mystik är ju förknippad med dessa bygder.

Nordiska museet. Frågelista. Krukväxter och snittblommor. Alva Röklander. Fack 1 860 10 Matfors. Det finns KU 3767 vid uppteckningens vänstra hörn.