Uppteckning nummer NM-SEU18827_3

Titel: Skeppet, som hade seglat över änne.

Upptecknare: Jonas Hjalma Höglundh

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Matfors

Förr voro inte alla läskunniga i Attmar, vilket berodde på en bristfällig skolundervisning. Till dem hörde en gumma, som dock ej ville erkänna denna sin underlägsenhet. Men en gång kom hon att blotta sig, då hon tittat i en tidning, som hon hade upp-ned. I tidningen hade emellertid ett rederi annonserat och illustrerat annonsen med ett skepp. En man kom in och fick se förhållandet med tidningen, och eftersom han kände till gummans oförmåga att läsa och henne ovilja att erkänna denna brist, frågade han nu om det stod något nytt i tidningen. Hon sade: "Ja, dä ä e skepp, som har segle över änne."

Nordiska museet. Frågelista. Fasc. Skämtsagor, anekdoter, hitstorier.