Titel: Hunden som spår dödsfall

Meddelare: Fru Karin Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

Det är en gammal tro, att det bådar dödsfall, om en hund utan synlig anledning sätter sig till att yla och jämra sig, och det ser underligt ut med en delen somliga gånger.
Det var 1905 på våren. En svensk lastångare låg utanför brädgården och lastade. Så ena natten satte sig herrgårdshunden i vägen mitt ovanför ångaren, stirrade rakt ner på den och ylade än utöver sig, så att det hördes över hela verket. Så satt han hela natten. Då de började arbetet på ångaren om morgonen råkade linan i vinschen i olag. En av karlarna gick upp för att ställa den i ordning. Karlen förlorade fästet, föll ned och slog av sig ryggen. Efter ett par timmar var han död.