Folkminnen

Uppteckning nummer NM-TEU44286_1Titel: På 1890 talet levde tvänne gubbar ………

Upptecknare: Per Magnus Östberg
Meddelare:   

Socken/stad: Borgsjö 

På 1890 talet levde tvänne gubbar f.d. bönder, Erik Janssé bodde i Östby. Mårten Ersa i Västanå (eller som han kallades, Mårten i Lögdan), som hade förmågan att stämma blod både å människor och djur. Allmänheten trodde att dessa gubbar hade ingått förbund med - onda makter, men troligt hade de lärt sig konsten av de s.k. Oxsjö finnarna, eller dessa finnars avkomma.
- - -

En f.d. Borgsjöbo (borde eller är död) vid namn Ångström och var född i byn Ånge. Han hade en fastighet här i stan, på Södra Malmgatan. Mycket bekant för sin förmåga: Under ett sammanträffande med honom å en Konsum butik när vi gingo därifrån nämde jag om hans förmåga att "stanna blod". Han sade: I går fick jag telefon från Stockholm att en man blödde, utan att kunna stanna blodflödet. Så fort jag fick veta hans namn upphörde blödningen.


Nordiska museet. Frågelista. Folklig läkekonst.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU44286


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


KONTORSANSTÄLLDA

KOSKÄLLA

BADPLATS

Jordglob

Spjutspets

Gryta