Uppteckning nummer NM-TEU23

Titel: En trollfinne.

Meddelare: F.d. bonden L.P. Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerlånga

Far min berättade det här för mig. På hans tid bodde i Nordan en finne, som de kallade Gammel-Jo. Han hade flyttat hit från finska skogarna i Värmland. Där hade han haft gård och brukat svedja. Nu var det en elak käring, som hade två kor. Hon öppnade stängslet till Jons svedja och lät sina kor gå in där och beta i rågen. Jon varnade henne för att göra detta mera, men det brydde hon sig inte om. Då sa han till henne, att han måste väl ta och sätta en riktig vaktare för sin svedja och sen fick hon skylle sig själv, om det gick galet med hennes kor. Inte nu heller lät hon varna sig. Då hennes kor nästa gång var inne i svedjan, kom där en björn och rev ihjäl den ena kon. Då Jon på gamla dagar hade berättat detta för far, hade han gråtit och sagt, att mannens vrede gör icke vad rätt är. Han ångrade, att han hade ställt björnen på korna.

Nordiska museet. Frågelista. S.o.M. sid. 301.