Uppteckning nummer NM-ANM1125

Upptecknare: Dagmar Ohlsson
Meddelare: Einar Olsson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Komsta

Meddelaren (Olsson) befann sig en natt vid 12-1-tiden i Hammar på hemväg från en nöjestillställning. Då kom en snyggt klädd karl och gick bredvid honom. O. såg tydligt, att han var klädd i överrock, som nådde nedanför knäna, och galoscher hade han. När de kommo till ålderdomshemmet, gick mannen in på gården och bort till sjukavdelningen. O. stannade och gav akt på honom, då han tyckte det var underligt, att någon gick dit mitt i natten. Mannen stod en stund på granriset framför bron och torkade av sig, men medan O. såg på honom, försvann han plötsligt.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 276, gjorda i början av 1930-talet. Spöken.